Szövényi Áron és Családja
Pincészetünk

A szőlő

A borkészítés a szőlőben kezdődik

Olyan növényt kell nevelni, dédelgetni, ami szívesen adja ízes gyümölcseit, hogy aztán magát feláldozva, a borban új életre keljen. Az egész itt kezdődik, az élet jelével, a bogyóval.

A Frazír alapanyagául szolgáló Sauvignon blanc a saját 0,6 ha-os ültetvényről származik, az Orbán-dűlőből. Szép lankás domboldalban terem itt a szőlő, az ültetvény folyamatos öregedése miatt fiatalítását tervezzük.

A Chardonnay régi kedvencünk, már az első próbálkozásnál megismerkedtünk vele. Szép gyümölcsöket, jó savakat adnak a környék szőlői. Mi a borvidékre nem nagyon jellemző alacsonyabb savtartalmú, testesebb bort készítünk belőle. Neve Szinkópa.

A pinot noir egy virgonc, életteli fajta. Etyeken kirobbanóan gyümölcsös borokat ad, de már maga a szőlő is mutatja a későbbi bor erősségeit: a testet és a gyümölcsösséget. Míg az ültetvény egyik klónjánál a testesség a hangsúlyosabb, a másiknál a gyümölcsösség a meghatározó.

A dűlők

0,8ha Sauvignon blanc ültetvényünk van az Etyek melletti Szent Orbán-dűlőben, ahol 2011-ben felére csökkentettük a tőkék terhelését és ezzel párhuzamosan megkezdtük a tőkék fiatalítását is, átállva Guyot-művelésre. 2012-ben a tőkefejek felújításával egy időben megkezdtük az ültetvény pótlását. Melyet 2013-ban és 2014-ben folytattunk. Az ültetvény térállása 3x1,8m, 3300 tőke/ha. 0,7ha Zenit ültetvényünk a Velencei-tói melletti Pázmándon található. Térállása 3,5x2m. A Szürkebarát ültetvényünk Etyek határában, a Újhegyre-dűlőben 0,3 ha-on terül el. Térállása 3,5x2m. 0,3 ha Zalagyöngye ültetvényünk újratelepítését a Tóra-dűlőben pinot noirral 2014-ben végeztük el. Ezek a területek már régóta családi kézben vannak, de 2011-től átvettük őket, és mi irányítjuk művelésüket. A Chardonnay és a Pinot noir szőlőt továbbra is vásároljuk, míg az új telepítések termőre nem fordulnak.

A termőhelyek

Valamennyi területünk az etyek-budai borvidéken található, ahol egyedi ökológiai viszonyokkal találkozhatunk: lankás domb- és hegyoldalak, szeles fennsíkok jellemzik e tájat. A vegetációs időszak során, a gyakori napsütés és a folyamatos széljárás szárító hatása még nem jó évjáratokban is lehetővé teszi egészséges szőlő szüretelését. A fagykárok ritkák, bár az évi átlaghőmérséklet az országos átlagnál alacsonyabb. A terület csapadékellátottsága az országos átlaghoz közeli. Az altalaj és az alapkőzet jó vízháztartású területeket alakított itt ki. A talaj összetétele: meszes alapkőzet rajta lösz alapú illetve erdőmaradványos csernozjom. Mind klimatikus, mind ökológiai adottságai miatt a champagne-i borvidékhez hasonlítják.